ARBO en Veiligheid

Vakmanschap is meesterschap. Maar vakmanschap is ook veiligheid. Een vakman weet, dat als hij vandaag een ongeluk heeft, dat hij morgen niet kan werken. Een goede vakman houdt zichzelf, zijn gereedschap en zijn omgeving vrij van gevaren en ongevallen.

Voor alle partijen is het veruit het gunstigst, als alle mensen het bedrijf even gezond verlaten als zij het bedrijf binnenstappen. (Ze mogen wel een stuk vermoeider zijn). Dat is gunstig voor de mensen zelf, maar ook voor het bedrijf.

Toch vinden veel bedrijven en werkgevers, dat de tegenwoordige wet- en regelgevers zich veel te veel bemoeien met wat er in de bedrijven gebeurt. Te vaak worden er bochten afgesneden, die eigenlijk niet kunnen. Als men echter de tijd- en kostenwinst uitrekent die met bochten afsnijden afzet tegen de kosten en tijdverlies van ongevallen, dan slaat de balans altijd uit ten gunste van veilig en gezond werken.

Daarenboven hebben bedrijven waarin veiligheid en gezondheid hoog in het vaandel staan, altijd gedisciplineerd personeel. Ook dat betaalt zich terug in productiviteit en dus winst.

Terug