Waterloo en het oog voor detail

In de bossen tussen Zeist en Amersfoort staat een monument opgericht door Lodewijk Napoleon ter ere van de slag bij Austerlitz, die zo spectaculair door zijn broer was gewonnen tegen een grote overmacht.
Een veel genoemde eigenschap van Napoleon was zijn oog voor detail.
Zo kwam bij Austerlitz een verkenner te laat terug met de mededeling, dat hij door de ochtendmist, die in het dal hing de weg kwijt was geraakt.
De Kleine Corsicaan liet zijn leger uit de mist opdoemen en verraste de vijand in de flanken.

Zo zag hij in de voorbereiding van de slag bij Waterloo een verkenner plotseling in het veld als het ware uit het niets verschijnen. De man vertelde hem, dat daar een holle weg liep, die enkele meters verdiept in het veld lag.
Hij stuurde zijn Garde via de holle weg het slagveld in. De vijand was volkomen verrast en werd verpletterend verslagen.
Zo zou het gegaan kunnen zijn als Napoleon de conditie had gehad zoals in Austerlitz. Dan was Waterloo nooit zijn Waterloo geworden.
Nee dit detail in het landschap had hij niet opgemerkt. De garde stormde het slagveld op en liep te pletter in de holle weg. Aan Napoleons oog onttrok zich een ramp, die beslissend was voor de wereldgeschiedenis.

Bovenstaand verhaal vertel ik graag als ik de opmerking krijg, dat ik zo gedetailleerd doorvraag.
De grote lijnen zijn belangrijk, maar in de details schuilen grote kansen en gevaren.
In een fabriek voor kunststof onderdelen tilde ik eens een kap op boven een transportband. De band vervoerde granulaat naar de spuitgietmachines. De kap was er om te voorkomen, dat er verontreinigingen in het granulaat kwamen. Ik heb geloof ik meer dan een uur naar die band staan kijken. Met in gedachte het Chinese spreekwoord ' Als je lang genoeg aan een rivier zit komt er op een dag een lijk van een vijand voorbij drijven.''
Dat was hier ook het geval . Het paard van Troje. De rubber toplaag van de transportband bleek uit te brokkelen.
Vanwege deze kleine rubber brokjes in het eindprodukt hadden ze een toeleverancier valselijk beschuldigd en een belangrijke klant verloren. En erger de goede naam en faam had een flinke deuk gekregen.

Nog n detail.
In het zelfde bos staat bij Amersfoort een restaurant genaamd Waterloo. Een zoete wraak kan ik u aanbevelen.

Edy ten Berge

Uit de bundel 'Je leent ze een horloge''

Wij hebben onze gedachten hier neergeschreven, niet alleen maar om reclame te maken (dat element zit er natuurlijk ook in) maar vooral ook om u uit te nodigen om met ons in discussie te gaan. Onze gedachten en ervaringen zijn uitsluitend opgedaan in ons eigen leven, met zoveel als mogelijk gebruik maken van ideen van anderen (luisteren, studeren en observeren).
U bent van harte welkom om te reageren. Wij weten namelijk dat informatie in tegenstelling tot geld een merkwaardige eigenschap heeft. Hoe meer je weggeeft, hoe meer je ervan hebt.

U kunt ons bereiken

QED Management
Rijksstraatweg 87
3222 KB Hellevoetsluis
Tel : +31 181 325231
E-mail
info@qed.nl